KIKÖTŐ IFJÚSÁGÉPÍTŐ KÖZHASZNÚ EGYESÜLET

Mert értékes vagy!

Programok

bab_hosszu

A projektidőszak során több alkalommal volt lehetőség a résztvevő fiataloknak találkozni, melyek során felkészültek az előttük álló feladatokra, értékelő megbeszéléseket tartottak, értelmezték a különböző élethelyzeteket és megismerkedtek az ifjúsági munkával.

A személyes találkozásokon túl az interneten keresztül is tartották egymással a kapcsolatot.

E folyamat során nem pusztán a projekt célján volt nagy hangsúly, hanem a személyes barátságok, kapcsolatok kiépítésén is.

Néhány esemény a projekt programjai közül:
2012. július 16-22. – KSZE ifjúsági találkozója, Balatongyörök

A projektcsoport részt vesz a rendezvényen – megvalósítóként, önkéntes segítőként. A kialakított programok levezetését, a résztvevő fiatalokkal való kapcsolattartást tartják szem előtt. Ilyen értelemben ők bonyolítják le, vagy segítő lebonyolítóként részt vesznek a következő programokban:

– zenei programok, esti zenés rendezvények
– sportprogramok (kosárlabda, foci, röplabda, tollaslabda, tenisz, stb.),
– vetélkedők és játékok (sorverseny, ügyességi verseny, kötélmászás, kvízjátékok, bibliai és egyéb vetélkedők, stb.),
– kirándulások,
– csoportos foglalkozások (tematikusak és szabadok külön korcsoportoknak, néhány téma: biztonságos közlekedés, család, párkapcsolat, tanulmányok, jövőkép, stb.),
– drámafeladatok (spontán helyzetgyakorlatok egy-egy tematikus csoportfoglalkozáshoz, és a találkozó résztvevőinek az utolsó estére készített színdarabjai),
– kézműves foglalkozások, illetve az egyéb foglalkozások kellékeinek elkészítése,
– filmklub,
– éjjeli őrség illetve strandfelügyelet,
– egészségügyi csoport,
– drogprevenciós beszélgetés,
– „tolerancia-program” (a találkozó interaktív beszélgetése a kirekesztés, antiszemitizmus, fajgyűlölet témájában),
– adminisztratív feladatok (étkeztetés rendje, szobák tisztasági ellenőrzése, sportszerek kölcsönzésének nyilvántartása, éjjeli őrség beosztása, stb.)
– ezen kívül szerepük van a spontán helyzetkezelésben, problémamegoldásban, csoportvezetésben, a résztvevőkkel való közvetlen kapcsolattartásban és kommunikációban. (Ezen konkrét feladatokat az előkészítő szakasz találkozásai alkalmával egyeztetik és határozzák meg, de a visszajelzések és tapasztalatok alapján lehetőség van folyamatosan a finomításra, korrigálásra.)

A projektcsoport tagjai számára minden reggel külön találkozó, beszélgetés van beiktatva, melyen hasznos útravaló tanácsokat kapnak, megoszthatják élményeiket, megbeszélik a soron következő teendőket, segítséget kérhetnek, értékelik az előző nap eseményeit, feladatait.

Az Egyesület részéről tájékoztató előadás hangzik el a Fiatalok Lendületben Programról és annak aktuálisan elérhető alprogramjairól az ifjúsági találkozó résztvevőinek informálása céljából. A projektcsoport néhány tagja személyes élményeiről mesél az ifjúsági találkozó résztvevőinek. Az érdeklődőket további információkkal segítik.

A projektcsoport tagjait az ifjúsági találkozó záró rendezvényén a KSZE és az Egyesület képviselői oklevéllel és kitűzővel jutalmazzák, elismerve munkájukat, és ismertetik célkitűzésüket, ezzel is motiválva másokat a példa követésére. A projektcsoport tagjai már a találkozó első napján megkapják ajándék pólójukat és a naplókat, melyekbe feljegyzéseiket vezethetik.

2012. augusztus 15-17. – helyi munka előkészítése, Balatonakarattya    (személyes jelenlét)    

2012. augusztus 18-20. – helyi munka előkészítése, Budapest (személyes jelenlét)

Az eredetileg kétnapos, budapesti találkozót hosszabbra tudtuk tervezni, mivel kaptunk egy felajánlást ingyenes szállásra a balatonakarattyai helyszínen. Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy hosszabb időt együtt töltve, még erősebb és értékesebb kapcsok alakuljanak ki a fiatalok között, ami a későbbiekben nagy segítségükre lehet.

A találkozó célja: részben közös munkával, részben kiscsoportos vagy egyéni foglalkozásokkal segíteni a projektcsoport tagjainak készségeit, felkészültségüket erősíteni. A találkozó elsődleges célja a kompetenciák fejlesztése, a látókör szélesítése, a személyes tervek és lehetőségek minél konkrétabbá dolgozása. „Projekttervek készítése és közös megbeszélése, valamint szituációs játékokkal történő megtámogatása.” A szituációs játékok kiemelt szerepet kapnak, hiszen kiemelkedő hatékonysággal bírnak!

2012. szeptember 01 – november 30. – helyi munka beindítása, mentorálása

Semmiképpen sem kötelező ennek a helyi munkának az elindítása, ez nem vizsga, vagy kényszer! Azoknál a résztvevőknél, akikben megérett erre minden feltétel, illetve sikerült a körülményeket is úgy alakítani, ott lehet erre a szintre lépni. Ezt nagyon fontosnak tartják a projektben résztvevők, hiszen nem lehet erre a programra teljesítményelv alapján tekinteni, a személyes kompetenciák, jövőbeli vezetői készségek, stb. fejlesztése a folyamat ezen eleme nélkül is mindenképpen megvalósul! Akik még nem jutnak el idáig, őket továbbra is segítik a partnerek, valamint nagy eredmény, hogy be tudnak kapcsolódni már működő csoportok munkájába, vagy egy társuk által újonnan kezdeményezett csoport tevékenységébe.
Ezen időszak legjelentősebb ifjúsági megmozdulásai a projektcsoport szervezésében:

2012. szeptember 1-2. (Budapest, Budakalász)
Kenutúra szombaton Budakalász térségében, majd budapesti helyszínen (KSZE) tölti a csoport az estét, éjszakát, és másnap egy játékos, beszélgetős délelőtt után indulnak haza.
Fő szervezők: Szebenyovszky Izsák, Csoma Domonkos
Létszám: 18 fő
A résztvevők többnyire Budapest környékéről érkeznek, de néhányan vidéki településekről.
2012. október 6-7. (Győr, Szigetköz)
Bicikli túra a Szigetközben, majd a messzebbről érkezett fiatalok családoknál történő elszállásolása, másnap pedig hazautazás.
A résztvevők még az elszakadt lánccal is megküzdenek.
Fő szervező: Kulcsár Nárcisz, segítette Farkas Attila (Mozgáskirály Csoport)
Résztvevők: 16 fő és két kisgyerek
2012. október végén KSZE ifjúsági találkozó, Budapest
A projektcsoport tagjai közül többen szerveznek érdeklődőket a találkozóra, besegítenek a találkozó lebonyolításába. (újak bevonása, más kezdeményezésbe való bekapcsolódás)
Pétervására:
Több alkalommal zenei „találkozó”, zenés ifjúsági program szervezése.
Debrecen:
Közös sportolási alkalmak szervezése fiataloknak (Hapoel edzőteremben sikerült ingyen lehetőséget kérni), zenés összejövetelek szervezése; közös fürdőzés (Debrecen és Hajdúszoboszló).
Képzőművészeti kiállítás meglátogatása a Grand Hotel Aranybikában.

Szerbia:
2012. szeptember 22-én Nick Vujicic motivációs előadására látogatott egy csoport Újvidékre (Szerbia)a zentai Túrú Attila és Gyöngyi vezetésével
Győr:
Rendszeres ifjúsági programok szervezése, és a működő egyesületi csoport tevékenységébe való bekapcsolódás. Új fiatalok bevonása e programokba.
2012. december 

A résztvevők több vidéki programba kapcsolódnak be. Csornán egy idősek-fiatalok közötti találkozón vesznek részt a karácsonyi időszak jegyében. Sopronban zenés rendezvényt tartanak az ottani KSZE –csoporttal közösen, ahova vendégeket hívnak, szeretetvendégséggel zárják a programot.
2012. december 28-31. – KSZE ifjúsági találkozó, részvétel és közreműködés

A projekt eseményeinek sorát ez a program zárta 2012-ben, bár hivatalosan már kívül esik a projektidőszakon. A nyári önkéntes munka mintájára, a projektcsoport részt vett a találkozón, ötleteivel, közreműködésével segítette azt. Kikapcsolódás, kapcsolatépítés és önkéntesség is volt egyben ez a résztvevők számára.