Sportok

Sportok

bab_hosszu

A sport általi nevelés rendkívül hangsúlyos szerepet kap szervezetünk munkájában, hiszen ilyen módon nem kizárólag fizikailag, egészségileg lehet jó hatást gyakorolni e nemzedékre, hanem számos egyéb eredmény érhető el, például:
– akaraterejük, kitartásuk fejlődik
– képessé válnak célokat kitűzni és azokért dolgozni
– elsajátítják a csapatmunka, összetartás tudatát
– fejlődik szociális kompetenciájuk, a kínálkozó lehetőségek kapcsán megtanulják felkarolni és segíteni a gyengébbeket

– energiájukat megfelelő módon lekötik ezen tevékenységek, így le tudnak mondani a káros pótcselekvésekről
– megtanulják értékelni és óvni környezetüket, a természetet
– életre szóló élményekre, tapasztalatokra tesznek szert
– segítséget jelent az önállósodásban (döntéshozás, mások véleményének mérlegelése, öngondoskodás)

 

Néhány példa a szervezetünknél gyakorolt sportokra: labdajátékok (kosárlabda, foci, röplabda, tenisz, tollaslabda, pingpong), túrázás, evezés (kenu), geocaching, aerobik, biciklizés.

 

„Három hónapig külföldön voltam egy táborban dolgozni. Kiemelt szerep jutott ott a sportoknak, és ez nagyon elgondolkodtató. Én kiskorom óta sportolok, ezért számomra ez mindig nagyon fontos volt. De abban is biztos vagyok, hogy ezt az élményt minél többeknek át kell adnunk, akkor is, ha nem lesznek sportolók. Legyen része az életüknek a mozgás. És azt vettem észre, hogy a legtöbb fiatal vár ilyen lehetőségekre.”
„Évek óta sportolok, és szép eredményeket értem el. Itt az egyesületnél más szinten valósulnak meg a sportprogramok, de én ugyanúgy szeretem. Felszabadult öröm, egymás segítése, összetartás—ezek jellemzik a sporteseményeinket. Úgy hiszem, hogy nemcsak szórakozásként és mozgásként fontosak ezek, hanem azért is, hogy bizonyos értelemben fegyelmet és kitartást tanuljunk mi, fiatalok. Amiben tudok, szívesen segítek ilyenkor.”